Min tid har varit väldigt begränsad den sista månaden eftersom jag behövt lägga min tid på privata saker som tar mycket kraft och tid.
Men nu har mycket löst sig och idag kände jag lust igen att gå ut i trädgården och börja planera för min odling.
Jag vill ju som ni vet odla så vi har grönsaker att äta långt in på höst och vinter och då krävs en planering för när- vart- och hur jag ska så.
I tunnelväxthuset växer det fortfarande, fast det några dagar varit minusgrader. Eftersom tunneln inte har någon uppvärmning så blir där lika kallt nattetid som utomhus, men på dagarna blir det varmare än ute. Vissa nätter har temperaturen varit nere på -6 grader och vi har även haft rejält med snö, men nu har den försvunnit igen och det är plusgrader ute.
Men grönsakerna som jag tidigare grävde upp och flyttade in i tunneln verkar trivas bra och vi går regelbundet ut och hämtar in purjolök, kål, sallad mm därifrån.
För ca en månad sen sådde jag morötter och dill mm i tunneln. Jag hoppas det ska ge tidig skörd i mars/ april och idag var det dags att så ute i två av pallkragarna som jag tidigare förberett för vintersådd.
Jorden var delvis frusen och inte så lätt att så i. Jag försökte med spade att hacka och bearbeta den men det blev inte bra. Stora frusna jordklumpar är inte lätt att göra sårader av....
Så jag blev tvungen att hämta en påse med köpejord som jag bunkrat och som legat varmt i tvättstugan. En säck fick räcka för två pallkragar och nu gick det lättare att dra upp rader, så och sen täcka över....
Det är viktigt att markera vad som såtts och jag använder mig av plastetiketter, som jag klippt av plastlock som inte används längre.
Nu får fröna ligga och vänta på den perfekta förutsättningar för dom att gro.
I mars kommer jag att lägga över lock på pallkragarna som vi snickrat ihop och spänt byggplast över. Då kommer det bli som ett litet drivhus i pallkragarna och skörden blir tidigare.
Palsternacka är svår att förvara och den mår bäst av att få stå kvar i jorden, även fast jorden är frusen.
Jag grävde upp tre stycken och dom smakade ljuvligt till kvällsmaten.
Persiljan är väldigt frosttålig och helt underbar att plocka in och äta av.
Det var lite kort om min trädgård nu i november, idag är det en månad kvar till julafton och vi får se hur det ser ut då...
Ha det gott!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar