2018-10-27

Vinterförvaring av kål

Kålen som växt i det nya pallkragelandet  har verkligen gett valuta, trots en mycket varm och torr sommar. Jag har haft en bevattningsslang i landet och vattnat då och då, men inte stå mycket som just kål vill ha, men den har ändå växt helt otroligt.

 Nätet som jag haft på under hela tiden har varit toppen och varken kålmalen eller kålfjärilen har lyckats komma in. Även väldigt få sniglar har jag sett den här sommaren. Läste någonstans att dom kröp långt ner i jorden för att söka fukt när det var så varm. Det kan man ju bara tacka och bocka för.
Nätet är en tunn gardin som jag köpt på IKEA och sen sytt ihop fyra stycken, så det täckt alla sju pallkragarna. Den är så billig att man när säsongen är över kan slänga bort, så nu fick den åka med soporna eftersom den gick sönder när jag tog bort den och några små hål hade det även blivit (som jag i sommar lagat med silvertape).

Men nu när vintern börjar kännas komma och snö och minusgrader kommer att bli vardag, så flyttar jag in allt som fortfarande växer ute in i odlingstunneln. Där står nu purjolök, rödkål, svartkål, grönkål, savojkål och spetskål.
Vi kommer efterhand att skörda där när vi behöver. Just dom här växterna är väldigt tåliga och kan stå här hela vintern även fast det bli många minusgrader.

Jag har även en pallkrage där inne med spenat, vintersallat och plocksallat. Under vintern växter det ingenting, men dom överlever och kommer i mars/april att börja växa igen ge grönt. När ljuset och värmen kommer i mars sker det under i tunneln.....Men då ska all kål och purjo vara skördad och uppäten..

Kålen har nu flyttat in i odlingstunneln


Dovhjort och rådjur har varit in i trädgården och ätit av mangolden som står kvar i en pallkrage och jag vet att dom även kommer att börjar mumsa på kålen om den hade fått stå kvar.
Jag har medvetet sparat den pallkragen med mangold i, eftersom jag klippt ner och tagit reda på allt två gånger i sommar, så nu bjuder jag de vilda djuren på resten ...

Förra året hade vi  grönkål  kvar på friland..... Rådjuren kom varje kväll och kalasade och till slut fanns bara nakna skelett kvar i landet, inte ett blad kvar....dom hade ätit upp allt.
Bild från vintern 2017-2018 när rådjuren ätit upp grönkålen som stod kva



Det är ganska skönt att man kan njuta och se skönheten i alla årstiden. Nu börjar det bli vinter och det mesta av det som för några månader sen växte i alla land, pallkragar och växthus är nu uppätet, tillagat eller infryst.
Jag ser en njutning med alla årstider och nu går vi in i vilan tillsammans med naturen. Allt lägger sig nu ner och tar det lugnt, för att sen ta en jävla fart och börja om igen..

Vackert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar