Recept

  1.  Gräddstuvad grönkål
  2.  Chutney (rabarber eller äpple)
  3.  Potatiskaka med lagrad ost
  4.  Köttfärssås med Pak Choi
  5.  Inlagd jalapeños
  6.  Inlagda rödbetor
  7.  Grönsakssalt
  8.  Lax på grönkålsbädd
  9.  Potatisgratäng på egen tidig potatis
  10.  Tomat och löksallad
  11.  Fetaostfyllda färsbollar
  12.  Inlagd majrova
  13.  Syltad fänkål eller majrova
  14.  Squashbiffar
  15.  Marmelad på gröna tomater med kanel och chili
  16.  Syltade gröna tomater
  17.  Saftig äppelkaka i långpanna
  18.  Marmelad på Krusbär och Chili
  19.  Min tomatsås med chili
  20.  Tomatketchup med chili och vitlök


1. Gräddstuvad grönkål

Gräddstuvad grönkål med lagrad västerbottenost, mums....

4-5 blad grönkål 1,5 gul lök
2 vitlök
2,5 dl matlagningsgrädde
riven ost (lagrad)
kokosolja
grönsakssalt och svartpeppar

Skölj kålbaden så att inga små insekter finns kvar. Skär bort den hårda blasten och förväll bladen i saltat vatten. Ta sedan upp dem och hacka bladen till den storlek du vill ha.

Hacka löken fint, krossa vitlöken och hacka även den, men inte så fint. Stek i cocosolja tills de blir mjuka i en gryta (jag använder alltid gjutjärnsgryta eftersom den avger lite järn).

Blanda i de hackade kålbladen i grytan och häll över grädde. Riv osten och blanda i.

Låt det nu småputtra ett tag tills det blir lagom tjock konsistens.
Smaka av med grönsakssalt och färskmalen svartpeppar.

Gott att äta som stuvning eller som en pastasås. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Chutney (rabarber eller äpple)


500 g rabarber eller äpple
2 st röda lökar
3 msk ättika (12%)
3/4 dl vatten
ovanstående kokas i 10 min på svag värme.

5 dl socker
1 tsk ingefära (mald)
1,5 msk curry
2 tsk salt
2 st chili (hackad)
6 st aprikoser (finhackade)

tillsätt detta och låt allt koka sakta i 30-40 min.

Ös upp i burkar (som värmts i 100 gr i ugn 20 min).



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3. Potatiskaka med lagrad ost

4 portioner

800 g potatis 
1-2 rivna morötter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk el torkad timjan
150 g riven lagrad ost
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en bunke och tillsätt salt, peppar och finhackad timjan. Häll i grädde och västerbottensosten. Blanda väl och lägg upp i en brödform. Tryck till potatisrivet ordentligt och grädda sedan i ugnen i en dryg timme.
Låt sedan stå svalt för att skiva upp potatiskakan och värma den inför servering.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  4. Köttfärssås med Pak Choi



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


5. Inlagd jalapeños



Skär frukterna i skivor ( 3 mm) med kärnor.
Koka en lag på 3 dl vatten, 3 dl äppelcidervinäger, 3 msk socker och 3 tsk salt. 
Lägg in den skivade frukterna i lagen och låt den koka med i 3-5 min.
Häll nu upp allt i rengjorda glasburkar och ställ svalt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Inlagda rödbetor

ca 2 kg rödbetor
vatten
Lag:
1 liter kokspad eller vatten
2,5 dl ättiksprit 12%
3 dl socker
10 st kryddnejlikor (hela)

Skölj rödbetorna väl, låt skal och rotspets vara kvar. Koka dom i vatten tills dom när nästan mjuka.
Ta upp dom ur kastrullen och spola dom i kallt vatten, gnid av skalet. Sila kokspadet om det ska användas till lagen.
Skiva rödbetorna och lägg dom i glasburkar som rengjorts väl (lägg dom i ugn i 100grader).
Koka upp lagen och häll den i burkarna över rödbetorna, sätt genast på locket.
Förvara svalt. Färdiga att ätas eter ett dygn och håller sig i 6-12 månader.
(recept från "Vår Kokbok")
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. Grönsakssalt

Det går att använda många olika växter när man ska göra sitt eget grönsakssalt. Plocka det du har i trädgården. Jag använder mig av växter som jag vet har mycket arom och smak så som libbsticka, oregano, rotselleri, salvia och lök för att göra grönsakssalt. Vill du har ett rött salt så använder du rödbeta, både blad och beta (riven).

Grönsakerna skär jag ner i mindre delar och sen mixar jag allt med salt. Mängden salt kan variera men jag brukar ta så pass så det smakar salt när vi sen använder det som krydda.
Klickar ut på ollorna i torkugnen  och sen får det står och torka tills det är torrt. Försök att bre ut den så tunt som möjligt eftersom torktiden då blir kortare.
Jag använder en torkugn där grader och tid kan ställas in, men man kan även torka det i ugnen i en långpanna (80grader).


När allt är torrt, så mixar det igen och hälls upp i burkar.
Riktigt gott och aromrikt grönsakssalt utan en enda tillsats.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. Lax på grönkålsbädd

Läste i en tidning att det ska vara väldigt nyttigt att kombinera lax + grönkål.
https://kurera.se/supermaten-som-blir-battre-tillsammans/

Nu var det inte vildfångad lax jag hade köpt, men det fick duga ändå.
Jag skar bort mittnerven på varje grönkålsblad och hackade sen resten ganska grovt.
La hacket på dubbla ungsfolie och placerade sen ut laxbitarna ovanpå, saltade och pepprade och toppade sist med några citronskivor. Sen klickade jag över smör.

Vek ihop allt och la sen paketet på grillen.

 Man får vika upp och kolla när laxen är så där nästan klar, då tar man bort paketet och väntar ngn minut till. Grönkålen är då också klar och har fått en underbart god smak av lax och kryddor.
Till laxen åt vi en väldigt god potatisgratäng.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. Potatisgratäng på egen tidig potatis

Jag har aldrig testat tidigare och alltid hört att man enbart kan göra potatisgratäng på "gammal" potatis. Alltså potatis som är några månader gammal och fått lagrats ett tag. Min potatis som jag har i landen är tidig potatis och som vi äter just nu för fullt av. Nu ska vi testa hur det blir att göra gratäng av den.
Det blev jättebra och inte kommer jag att köpa potatis när jag har egen i landet i fortsättningen.

Färdiggräddad potatisgratäng och lax+grönkålspaketet som ska ut på grillen

Jag körde i matberedaren inte allt för tunna skivor av:
Potatis
Lök (både gul och röd) från egen odling.
Morötter, även dom direkt från landet.
Vitlök

Matlagningsgrädde
Riven ost

Varvade allt utom grädde och ost i en smörad form, salt och peppar. Hällde sen över grädde och sen lite ost överst.
Ugnstemperatur 225 grader.
Tiden blir lite kortare med färska grönsaker, så det är bra att kolla efter ca 30 min.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. Tomat och löksallad

I samma tidning som jag tidigare skrivit om egenskaperna för lax+grönkål, läste jag att tomat+olivolja skulle vara en bra kombo.


https://kurera.se/supermaten-som-blir-battre-tillsammans/





Skiva tomater och hacka löken, blanda allt en skål.
Häll över olivolja och lite vinäger. Salta och peppra med grovmalen svartpeppar.
Låt den stå och dra ca 20 min.
Riktigt god till de flesta maträtter
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
11. Fetaostfyllda färsbollar

https://mstridh.blogspot.se/2017/10/fetaostfyllda-farsbollar.html?spref=bl


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. Inlagd majrova

Picklade grönsaker är suveräna smakhöjare på plockfatet, till falafel eller kebab. En syrlig ättikslag med chilihetta passar utmärkt att lägga in majrovor som blir vackert rubinröd med hjälp av en rödbeta. Lite tålamod behövs för först efter en vecka är det dags att provsmaka, men sedan håller sig den inlagda majrovan i hela två månader i kyla.


Ingredienser

PORTIONER: 1 stor burk, ca 2 liter
1 kg majrovor
1 rödbeta
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 hel röd chilipeppar
1/2 citron (saften)
1 l vatten
1 dl salt (utan jod)
1 dl ättiksprit (12%)

Gör så här
Skölj och skala rovor och rödbeta. Skär dem i tunna klyftor och lägg i en ren burk tillsammans med skalade vitlöksklyftor, lagerblad, halverad chili och citronsaft.
Koka upp vatten och salt tills saltet helt lösts upp.
Häll det kokande vattnet och ättikan över rovorna. Låt stå minst en vecka i kylskåp innan de är färdiga att ätas.
Rovorna håller ca 2 månader i kylskåp. Servera till kebab eller falafel eller som tillbehör på ett plockfat med t ex hummus, pitabröd och oliver.
(recept från "www.ica.se")

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. Syltad fänkål eller majrova

4 PORTIONER

1 fänkål eller ca 400 g majrovor, mycket tunt skivad
4 msk hackad persilja

ÄTTIKSLAG:
1/2 dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 lagerblad

Koka upp ättiksprit, socker och vatten tillsammans med lagerblad i en kastrull. Låt svalna.
Lägg fänkål eller majrovor i lagen och låt dra i minst ett par timmar. Tillsätt persilja och servera.
Prova att byta ut pressgurkan mot detta. Perfekt till köttbullarna eller pannbiffen.
(recept från "ecoladan.se")
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14. Squashbiffar 

Här ett recept från Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård.
Riktigt goda och vill man kan man dryga ut med riven morot, rödbeta eller något annat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. Marmelad på gröna tomater med kanel och chili


5-6 burkar (beroende på storlek)

2,5 kg gröna tomater
2,5 dl vatten
saft från 4 lime + 1 citron (ev också skal skivat i smala bitar)
7,5 cm färsk ingefära i bitar
12,5 dl socker
2,5 krm natriumbensoat
1-2 kanelstång
3 chili

Skölj tomaterna och skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft (skal), kanelstång, chili och ingefära.
Koka upp, sänk värmen och låt koka i 20 min.
Tillsätt socker och fortsätt koka sakta i ca 30 minuter. Marmelad ska nå en temperatur av 107-108 grader.
Gör marmeladprovet: ta en liten skvätt av marmeladen och lägg på ett fat. Ställ in i kylen några minuter. Ta ut och känn om den har marmelad-konsistens. Om inte fortsätt  koka.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite vatten och fyll sen på i steriliserade burkar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. Syltade gröna tomater

förberedelse: 15 min
tillagning: ca 30 min
klart: ca 45 min 

1 kg tomater (små gröna fasta)
2 l vatten
1 msk salt

Inläggning (lagen räcker till ca 2 kg tomater)
2 dl ättiksprit 12 %
3 dl vatten
2,5 dl socker
(1 "tumme" färsk ingefära)
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 kanelstång (valfritt) samma kanelstång kan användas till marmelad av gröna tomater om det ska kokas efteråt....

Skölj tomaterna och ta bort fästet, picka hål i skalet (jag använde en ett lite verktyg som är till för att skära lök).
Koka upp 2 liter vatten + 1 msk salt, lägg i tomaterna och sjud i 2 minuter.
Ta upp och låt rinna av.
Sterilisera burkarna (120 grader i 10 minuter).
Koka lagen och lägg i tomaterna och sjud i 10 minuter, tillsätt ev kryddor*.
Det  gör inget om skalet spricker och stora tomater kan kokas i halvor och även mosas sönder lite.
Ta upp dom och fördela dom i burkarna.
Låt lagen koka upp på nytt i någon minut, häll den sen över tomaterna i burkarna.
Sätt på lock och låt svalan.
Förvara svalt och mörkt. Håller sig ca 1 år.

* Kryddor:
Kanelstång
Torkad hel ingefära
Senapsfrön
Dillfrön
Torkad chili (piri piri)
Skivad pepparrot
Stjärnanis

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. Saftig äppelkaka i långpanna

Riktigt god och saftig


ca 18 bitar
200 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
4 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3–4 äpplen
2 msk strösocker
1 ½ tsk malen kanel
Ugn 200°

Gör så här
1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten växelvis med mjölken. Bred ut smeten i en långpanna (ca 35×25 cm) klädd med bakplåtspapper
3. Kärna ur äpplena och skär i klyftor. Vänd dem i socker och kanel som blandats. Lägg klyftorna ovanpå smeten. Strö ev över lite kanelsocker.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18. Marmelad på Krusbär och Chili

Det här receptet räckte till tre ordinära burkar som det tidigare varit gele i.

1 kg krusbär
3 pressade lime
1,25 dl vatten
6.25 dl socker
1,25 krm natriumbensoat
1 hel kanelstång
3 chili ( 2 jalapeno och 1 cajenpeppar)
1 msk malen ingefära

Koka upp krusbär tills med chili, vatten, limesaft, kanelstång och malen ingefära.
Koka upp och sänk sen värmen och låt det koka sakta i ca 20 min.
Tillsätt sen socker och fortsätt koka sakta i 30 min  (ofta blir det längre) .
Marmeladen ska nå 107-108 grader.
Gör marmeladprovet: Ta en liten skvätt av marmeladen och lägg på ett fat. Ställ in i kylen några minuter.
Ta ut och känn om den har marmeladkonsistens, om inte koka tills den har det.
Tillsätt sen natriumbensoat utrört i vatten och fyll marmeladen på steriliserade burkar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19.  Min tomatsås med chili 



Dela tomaterna i klyftor, minder slängs i hela. Lägg allt i en stor gryta eller syltkittel.
Man kan fylla ända upp till kanten för dom kommer sjunka ihop.
Vill man ha den stark hackar man i chili som man delat i lite mindre bitar.
Låt nu det stå och koka på svag värme i flera timmar tills det blivit lagom tjockt.
Mixa såsen så den blir slät och låt kallna.
Jag brukar krydda lite med svartpeppar, äppelcidervinäger och lite socker.
Häll upp i plastpåsar eller burkar och frys.
Använd istället för krossade tomater.
-------------------------------------------------------------------------------

 20 Tomatketchup med chili och vitlök



ger ca 3 dl
1,2 kilo färska kvisttomater        (5 kg, frysta tomater)
1 röd chili                                  (4-5 st. med kärnor) 
1 vitlöksklyfta                            (8 st. hackade med skal)
3 msk rapsolja                           (12 msk)
2 msk rödvinsvinäger                 (8 msk)
3 tsk salt                                   (12 tsk)
svartpeppar                               (grovmalet efter smak)
knappt 1 dl råsocker                   (ca 4 dl råsocker)
1 msk tomatpuré                       (4 msk)


1. Skär tomaterna i mindre bitar. Släng den hårda biten i mitten. Hacka vitlöken. Ta bort fröna från chilin för mildare smak och skär den i bitar. Koka upp tomat, vitlök, chili, rapsolja, vinäger, salt och peppar i en kastrull. Koka utan lock i ca 30 minuter.
2. Mixa tomatröran med en stavmixer. Sila den och häll över i en annan kastrull.
3. Tillsätt råsocker och tomatpuré. Koka upp och låt sedan småputtra tills du får den konsistens du vill ha. Min kokade i ca 2 timmar.
4. Häll över i en ren glasburk och förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar