2017-07-11

Gör din egen självvattnande kruka

Sjävvattnande krukor är väldigt praktiskt, men ganska dyra att köpa om man vill ha stora krukor för utomhusblommorna.
 Diameter: 42 och höjd: 36 cm

Jag har köpt krukor på Jysk, som har stor volym och har gjort egen självbevattning i dom, här visar jag hur jag gjorde.
Det är viktigt att du kollar så att krukan inte har dräneringshål i botten utan är tät.



Material som behövs:
  • Kruka
  • Frigolit eller en halv vinkork
  • Markduk
  • Lecakulor
  • Plaströr
  • Smutsavskiljare (köpt på Biltema, kan ersättas med enbart lecakulor)
  • Blompinne
  • Gummisnodd
 
 Mät efter krukans höjd hur långt plaströret ska vara och såga av det. Såga även av blompinnen i samma längd.


Klipp ur (jag använde en tång) ca 1 cm i rörets ena ände så att det inte står tätt mot krukans botten.


Klipp med en tång ut en cirkel i smutsavskiljaren, där röret ska tryckas ned. Klipp det inte för stort utan det är bättre om det är lite tajt.

Placera Smutsavskiljare i botten på krukan och tryck i röret. Om du enbart tänker använda lecakulor, så täcker du nu botten och gör plats för röret. Det måste ha kontakt med krukans botten.

 
Mät höjden på smutsavskiljaren och gör ett streck på blompinnen. Det här strecket kommer att visa när det är vattenreservoaren är fylld till max. Sätt dit en bit tape eller måla den för att vara säker att den inte försvinner. Använder du endast lecakulor så tryck ner pinnen i botten och markera höjden på bädden av lecakulorna.
 

Klipp nu ut et bit av frigoliten så att den passar i röret och kan röra sig utan att fastna. Testa att den kan röra sig utan att fastna.



 
Ta bort frigoliten och sätt fast gummisnodden, trä sen på frigoliten igen. Gummisnodden ska vara som ett stopp så att frigolitbiten hålls på plats och inte flyter upp utan att lyfta med pinnen.

 



Botten på hinken jag köpte var lite större än smutsavskiljaren, så jag placerade den åt den sidan som röret sitter och fyllde ut med lecakulor så det blev stadigt.



Klippte sen ett lite kryss för röret i markduken och täckte över allt. Jag tryckte ner lite av markduken längs kanten på hinken, så den kommer att ha kontakt med vattnet. Likadant gör du om du enbart har lecakulor.

 
Sen stoppades blompinnen (flottören) ner i röret och blomman planterades.
 
OBS! Vattna igenom som vanligt första gången efter planteringen så jorden blir riktigt blöt. Överskottsvattnet  rinner igenom och du ska kunna se att blompinnen rör sig uppåt och reservoaren fylls.
 
Nästa gång när blompinnen är nere på botten är det dags att vattna i röret till pinnen flyter upp och markeringen som du gjorde visar att det är fyllt i reservoaren.
 
Det gick fort att göra sjävbevattningen och blev bra mycket billigare (under hundralappen)  än att köpa färdiga självvattnande krukor eller insatser för självbevattning. 

1 kommentar: