Men den har varit jobbig på många sätt också eftersom det inte regnade något. Tack vare att jag täckodlar så har trädgården klarat sig relativt bra, men jag såg att även fast det låg ett tjockt lager med täckmaterial över jorden så blev den torr. Vi har vattnat lite då och då och det har hjälp.
Men det är synd om alla bönder som inte fått någon skörd alls, och nu ska vi se till att det vi köper är svenskt, för att hjälpa till så mycket det går.
Men det va inte bara bra med så mycket värme och sol. Många av grönsakerna växte alldeles för fort och gick i blom väldigt tidigt. Ett exempel är min dill som jag var så stolt över i år. Kraftig och fin och jag plockade in och frös det jag behövde. Sen sparade jag även kvar i landet för att få dillkronor till inläggningar och kräftor i augusti. Men va dom växte och fort gick det.... Till slut var dom bruna och inget att ha,om man inte ska spara för att få frön men det struntade jag i. Jag rev upp allt och la i komposten.
Jag sådde några rader i en pallkrage, men insåg att det aldrig skulle hinna med att bli dillkronor och dillen ville inte gro så bra heller där, fiasko...
Västeråsgurka och purjolök. |
Varför tänkte jag inte på att frysa in mina egna kan man ju tycka och det fick bli en bra läxa tills nästa år. Då kommer även dillkronor frysas för senare inläggningar.
Tomaterna och chilin i odlingstunneln har verkligen gillat den här sommaren och dörrarna har fått stå vidöppna dygnet runt. Vädringsfönstret på varje dörr är fortfarande öppet men inte för att det är för varmt där nu utan för att det inte ska bli för fuktigt där inne.
Hoppas nu att de flesta tomater hinner mogna innan det blir allt för kallt. Om inte få vi ta in dom och låta dom mogna inomhus eller göra marmelad på gröna tomater.
Har tagit bort blad på tomatplantorna så att energi och ljus ska gynna tomaterna |
En av alla korgar med tomatskörd jag gör nästan dagligen här i sällskap med ett spetskålshuvud. |
Förra året behövde vi inte köpa en enda burk krossade tomater utan använde det vi själva odlat och fryst in och i år blir nog skörden större om allt hinner mogna.
Kål som växer på två platser i år är fortfarande täckta med nät (jag ser fortfarande små kålfjärilar i trädgården) och nu när det blivit lite svalare i luften syns det verkligen att den trivs. Dom växer som bara den och vi plockar in ett huvud då och då. Det är så bra att kål är så frosttåliga så dom kan få stå kvar och skördas länge än. Men vissa som svartkålen får jag nog gräva upp och planeter inne i odlingstunneln senare när tomaterna är bort. Svartkål är känsligare för frosten än annan kål.
Kålrabbi och kålrot var jag tvungen att skörda tidigare eftersom dom växte så fort och jag ville inte ha dom för stora. Dom har jag nu i lådor med torv i jordkällaren. Kålrot vet jag sen förra året att det gick bra att vinterförvara där, men kålrabbi är första gången jag testar. Får se hur resultatet blir.
Här växer vitkål, rödkål, spetskål och grönkål |
Grönkål, svartkål och brysselkål |
Jag har rivit många grovt och fryst in, det fungerar jättebra att sen ta upp och använda i grytor, soppor, grönsaksbiffar eller baka bröd på. Det börjar bli trångt i frysen nu.....
Squash och luktärter |
En nakenfröpumpa har fått fäste bland luktärtorna och kommer snart riva ner allt med sin tyngd. |
Rädisor och sommarmorot som såddes i början av augusti. Isbergssallat som växer i pallkragen bakom har blivit alldeles för hög och får användas till gödning istället. |
I somras när vi var och plockade jordgubbar på ett ställe, hittade jag massor av revor. Så dom plockade jag också och planterade i små krukor.
Fina små rötter växte fram och dom är nu utplanterade i landet där löken tidigare växte.
Det kommer så småningom att bli tre rader har jag tänk, men just nu räckte det bara till dom yttersta.
Har några andra plantor sen tidigare som växer i en av bäddarna på stor landet, dom ska så småningom flyttas hit och fylla raden i mitten.
Ska bli kul med ett egna jordgubbar som vi och barnbarn kan mumsa på när dom kommer.
Majsen som i år planterades i en pallkrage istället för på friland, har blivit jättefin. Stora välfyllda kolvar som man bara orkar äta en av per gång. Dom är helt underbart goda kokta med smält smör på...
I våras när jag sådde tomatfrön, så ville jag även testa att vinterså några på prov i odlingstunneln. Det visade sig gå alldeles utmärkt. Stora kraftiga plantor växte upp och var härdade redan från starten.
Nu blev det så att jag inte hade plats för alla plantor i odlingstunneln så jag testade med att sätt några i pallkragar. Dom är inte vindskyddade alls utan står där dom står. Nu har det varit en ovanligt varm och solig sommar och det har givetvis varit till hjälp.
Men här växer det också otroligt bra.
Jordgubbslandet |
Majsen planterat tätt i pallkrage. |
I våras när jag sådde tomatfrön, så ville jag även testa att vinterså några på prov i odlingstunneln. Det visade sig gå alldeles utmärkt. Stora kraftiga plantor växte upp och var härdade redan från starten.
Nu blev det så att jag inte hade plats för alla plantor i odlingstunneln så jag testade med att sätt några i pallkragar. Dom är inte vindskyddade alls utan står där dom står. Nu har det varit en ovanligt varm och solig sommar och det har givetvis varit till hjälp.
Men här växer det också otroligt bra.
Höga och låga tomater som växer utan vindskydd i pallkragar |
Ha det så bra så hörs vi snart igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar