2018-10-01

Lagringståliga tomter & Melon

Nu har vi haft några frostnätter och frostvakten vi installerade har verkligen gjort nytta.

Melonplantorna orkade inte utan frös ner, men melonerna som satt kvar såg fina ut. En av dom var så pass stor så den borde vara mogen att äta.

Den här melonen skördade vi och åt för några veckor sen. God, egenodlad gallionmelon.
Alla tomatplantor hade klarar sig fint, men nu i helgen var det dags allt plocka in dom och göra i ordning odlingsbäddarna.  Här ska sen kål och purjolöken flyttas in, så vi kan skörda av den länge.

Det börjar se risigt ut i tunneln, avplockade tomatplantor och några som fortfarande levererar.

"Principe Borghese"
Jag startade med att plocka av alla lagringståliga tomater "Principe Borghese".
Vi har skördat av de andra tomaterna men låtit dom här sitta kvar, så att så många som möjligt hann mogna och bli riktigt röda.

När dom plockades av, så bröt jag dom precis där det på stjälken är som en liten brytpunkt. Då får jag med en liten bit av stjälken som jag inbillar mig är bättre för lagringen.

Dom lades sen försiktigt i små champinjon-backar som jag fått från affärer och restauranger.

Men det var väldigt många gröna också....


Dom gröna har jag lagt på brickor som får står ljust för att även dom ska hinna mogna.
En del har jag även lagt under växtbelysningslamporna jag har för att driva upp plantor med på vinter/vår.
Nu ska det bli spännande att se om det funkar som jag tänkt mig, d.v.s att vi ska ha egna tomater att äta av när det blir vinter.


När alla lagringståliga tomater var nerplockade tog jag resten av dom andra tomaterna som satt kvar.
Alla långa och grova stjälkar körde vi sen i kompostkvarnen för att ta tillvara på allt.


Man vad gör man av alla gröna tomater? Jag kokar marmelad och gör inläggningar "Syltade gröna tomater".
Hittade i veckan ett recept på marmelad som jag kokade marmelad på av dom som inte är lagringståliga.
Jag testade att ha i hel kanel, färsk ingefära och chili i den och den blev riktigt god. 
Receptet finns här på sidan under fliken Recept det har nr. 15 och syltade tomater  har nr 16..



Dom bottenlösa hinkarena som jag tidigare grävt ner och bottnat med bokashi-kompost + jord lyftes upp och alla matrester hade förvandlats till jättefin jord. Så det va ett bra sätt att punktgödsla mellan plantorna som jag kommer använda mig av nästa år igen.



 Så här blev det när det var färdigt. Allt täckmaterial som tidigare låg ovanpå har grävts ner och över har jag strött ut det som blev kvar av stjälkarna efter vi kört dom i kompostkvarnen. Det kommer maskarna att älska!

Vindruvan har fått fart den här sommaren och jag märkte när jag grävde att den spritt ut sina rötter både här och där. Får se om den tar över tunneln???? Då får vi flytta den i så fall.

Ja nu är vattentunnan tömd och rengjord, alla slangar och solcellsladdare intagna. Det är enbart droppslangen som får ligga kvar, den innehåller ingen vatten som kan frysa.

Välkommen hösten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar