2018-12-01

Vintersådd i december

Så smidigt det är att vinterså frön som sen i vår kommer gro och växa upp tidigare än om man sår som vanligt. Förra veckan sådde jag men hade några platser kvar att så på. Det var i en pallkrage ute och i odlingstunneln.

Idag var regn, mulet och väldigt lerigt ute i trädgården, men mysigt ändå när man har bra kläder och tycker det är kul..

Eftersom det var nollgradigt ute så började jag med att gräva ner en hink med bokashi-kompost i pallkragen som sparrisen växer i. Det gick att gräva i jorden och tjälen hade släppt lite sen tidigare i veckan då vi haft som lägst -15 grader ute. Då var jag sjuk några dagar och behövde inte vara utomhus...skönt!

När jag grävt ner komposten hämtade jag några jordsäckar, som jag har i ett varm rum och hällde ut en halv säck i pallkragen jag skulle så i.
Pallkragen står på ett ställe i trädgården som jag kallar för pallkragelandet. Den odlingsytan består endast av olika pallkragar i olika storlekar, är i söderläge och vindskyddad från nordanvinden av ett stort buskage.

Här såddes det höstmorötter och palsternackor

I den pallkragen såddes morötter och palsternacka.
Morötterna som är en härdig sort heter Rothild och palsternackan White Gem.
Eftersom dom kommer att ta lång tid på sig att växa så är det bra att dom får sin plats här. Morötterna kommer att skördas nästa höst men palsternackan kan får stå kvar i jorden över vintern.... om vi inte hinner äta upp dom.

Morötter går bra att lagra i en jordkällare men palsternacka mår bättre av att få stå kvar i jorden. Att lagra palsternacka i jordkällare har jag läst om att inte går bra alls.

När det var gjort var det dags att fortsätta så i odlingstunneln. Jag har två pallkragar jag ska så i där och som förhoppningsvis ska ge mat åt oss i början av april om allt vill sig väl.

Sex olika bladgrönsaker såddes i den här kragen

En halv säck jord hälldes i och sen var det bara att dra upp rader. Jag sår ganska tätt eftersom jag vill få plats med så mycket som möjligt och sju rader drog jag upp och sådde i. 
Måste säga att det var väldigt skönt att sitta inne i tunneln där det var vindstilla och så.

Jag har i den ena pallkragen sått:

  • Spenat Medania, resterande en rad av varje 
  • Plocksallat Red salad Bowl 
  • Vinterportlak Claytonia perfoliata
  • Bataviasallat Lollo Rossa 
  • Machesallat Lamb´s Lettuce och Mangold White Silver


Jag puttar över jorden och plattar till, vattnar inte nu utan väntar att det ska komma snö som jag kan lägga över jorden. När det sen blir varmare kommer den att smälta och på så vis vattnas jorden lagom mycket.
Att fylla på med snö gör jag flera gånger under vintern om jag ser att det ser torrt ut.


I den andra pallkragen hade sen tidigare planterat sallat som sniglarna ätit upp och annat som frusit.
Jag hällde över jord och sådde några nya rader över, har det inte gått bra är det bara att göra om.

Här såddes

  • Miniplocksallat Baby Leaf Gourmet
  • Rucolla, Bindsallt Little Gem
  • Bataviasallat Merlot 

Till höger i växer purjolök och vintersallat som tidigare drivits upp och planterats ut. Det har varit täckta med fiberduk och vad jag kan se så har i alla fall vintersalladen klarat sig bra. Vi får se om det funkar med purjon, det är ett experiment...



Två stycken små odlingstält för varje pallkrage har jag köpt som ska vara som ett extra skydd för frosten när det i vår börjat växa. 
Jag har även täckt över kålen med en kraftig fiberduk.
Något jag borde ha gjort tidigare när det var riktigt kallt, men då låg jag sjuk....har sett att savojkålen nog måste ätas upp ganska snart så den inte blir dålig.

Likaså har jag öppnat ena ventilationsfönstret på ena gaveln så det inte ska bli mögel därinne. 
Temperaturen och fukten ändras snabbt där inne och jag såg att vindruvsplantan som växer fått lite vitt "mögel" på sig. 
Vi får se hur det går, det är ju ett evigt testande när man odlar...

Nu ska jag plantera ingefära (inomhus) som jag haft liggandes och som börjat gro. 
Jag har läst att det går fint att ha den i kruka och sen skörda vartefter av roten utan att behöva riva upp hela plantan. Men det tar några år innan det blir riktigt stor. Likaså kan man göra med färsk gurkmeja, men det är svårare att få tag på dessa rötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar