2020-05-10

Tomatförsäljning

Nu har alla tomater som ska säljas planterats om i krukor och får nu stå och växa på sig i tunneln. Dom växer fort och i slutet av maj är det dags att "kränga" plantorna.

I år har jag sått flera olika sorter, även sådana jag tidigare inte haft + mina favoriter.



Många av er har gjort förbeställningar och dom är undanställda och bara väntar på att bli hämtade när det är dags.
Förbokade tomater

Här nedan kommer en beskrivning på vilka sorter jag har och antalet som finns kvar just nu.
* Inom parentesen står hur många som finns kvar av varje sort just nu i skrivande stund. 
Men eftersom jag tar emot förbeställningar så kan antalet minska fort.


Ola Polka 

  - Gyllengul, småfruktig tomat från Polen. Mycket krämig och god, utsökt i sallad, salsa m.m. Kompakta plantor för kruka, balkong och varmt frilandsläge.

Chocolate Cherry 



- Rikbärande sort med små, söta tomater med strimmor av mörk choklad. Skörda efterhand ca 2,5 mån efter sådd. Vattna och gödsla regelbundet. Behöver stöd. Skotten i bladvecken, tjuvarna, tas bort.

Tigrella





- Dekorativ sort med välsmakande, randiga frukter i gult och rött. Tidig och rikgivande. För växthus och varma utelägen.



Money Maker 



- Gammal, engelsk växthustomat. Fasta, medelstora, djupröda frukter på ca 100 gram med utsökt smak. Högavkastande. Kommer i klasar om 6-10 frukter. Kraftfullt växtsätt. Lämplig för både varm- och kallväxthus


Mini-Plommon Sun Baby:  Orange , Röd  och Brun  ”Everyfresh"



- Små söta tomater i masssor, man kan aldrig sluta äta dom.


Bifftomat ”Brandywine" 



- Kulturarv. Från 1885. En av de mest smakrika, äldre sorterna. Stora, rosa, plattrunda frukter på 200-400 gram, helt genomfärgade med fyllig underbar smak. För växthus och varma utelägen. Amatörsort.


Picknicktomat ”Voyage" 


- Kanske är detta den knasigaste tomaten som finns? Den är så veckad att klyftorna kan plockas av en och en. Perfekt om man vill dela med sig.
Det är en robust sort, vällämpad för utomhusodling. Frukten har en distinkt tomatsmak och väger ca 100-150 gram.
Sorten är en gammal kulturarvsort som härstammar från Centralamerika.

Pärontomat ”Red Pear” 



- Kulturarv. Från tidigt 1800-tal. Mängder av röda, 4-5 cm långa, vackert päronformade, söta, goda tomater. För växthus och varma utelägen.




Pärontomat ”Yellow Pearshaped” 



- Kulturarv. Från tidigt 1800-tal. Mängder av gula, 4-5 cm långa, päronformade, söta, goda tomater. För växthus och varma utelägen.



Körsbärstomat ”Brown Berry” 

- Djupt brunröda frukter, helt genomfärgade och mycket saftiga med koncentrerad, fin smak. Tidig, ger stor skörd under lång tid. För växthus och varma utelägen.


Vanlig "kvisttomat" 


- En vanlig mellanstor tomat (kvisttomat) som man köper i affären

Bifftomat ”Costoluto Florentino” 



- En mellanstor, gammaldags, tung, ribbad bifftomat från Florence som fått flera prestigefyllda utmärkelser. Frukterna är väldigt köttiga och väger 150-180gram. Idealiska att skiva


Körsbärstomat ”Cherry Red” 



- Söta, saftiga körsbärstomater som smakar bäst när de plockas direkt.


Plommontomat ” Red Plum” 





- Klassiskern i tomatsås, röror och konservering. En av världens mest kända sorter, ingår i en äkta pizza Napoletana. Smakrika, vackra plommontomater, skördas riktigt fullmogna. Trivs på en varm plats, som uterum, balkong eller växthus.


Körsbärstomat ”Sun Gold” 



- Gyllene orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen 


Körsbärstomat 'Gardener's Delight' 



- En mycket omtyckt, gammal sort som fått utmärkelser som "världens godaste tomat". Rödfruktig, något större körsbärstomat, 30-40 mm i diameter. Hög växtkraft för växthus och friland


Ja det var en hel del och varför jag sådde så många, var för att jag tänkte att sälja dom och chili på tillställningen "Fest i Heby", som hålls varje år. Men i år blev det liksom allt annat inställt p.g.a Corona.

Så här står jag nu med väldigt många plantor som jag är jätteglad om ni vill komma ut till mig och köpa när det blir dags.

Troligen finns det då även chili-plantor kvar om ni vill utöka ert odlande iår.

Pris: 20 kr/st

Plats: Sör Starfors 403, 74491 Heby



Vi ses väl då? 

* Antalet plantor kvar är borttaget 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar