2017-07-02

Nu äter vi vår egen potatis

Egenodlad potatis i täckodlad bädd, behöver knappt sköljas.
I helgen tänkte vi att vi skulle kolla hur stora potatisen blivit och om det fanns några som vi kunde ta upp och koka. Dom har börjat bomma och då ska dom vara klara att skörda. Här kan du läsa om hur jag planterade dom.


Vi blev överraskade....upptäckte att vi hade  kunna äta egen färskpotatis redan i midsommar (sorry Erik och Firi som var hos oss över då. Vi hade gärna bjudit på egen färskpotatis).

Vi kokade vår potatis och åt den med sill, gräddfil, gräslök och en liten nubbe "Beska droppar" till. Mer sommarkänsla är det svårt att få, när man utomhus sitter och äter när solen skiner och fåglarna kvittrar i träden runt omkring och våra katter ligger bredvid och håller oss sällskap.



 När man täckodlar potatis så kan man enbart plocka dom som är lagom stora. Man låter sen plantan stå kvar och dom små potatisarna fortsätter sen att växa vidare. Det som är viktigt är att täckmaterialet täcker ordentligt, så inga potatisar ligger för grunt och blir gröna.

På bilden ovan har vi krafsat bort mycket av ensilaget som jag täckt med för att hitta dom små  godingarna. Som ni ser så är dom knappt smutsiga och man behöver endast skölja av dom innan dom kokas.


Genom att täckodla potatis så kan man sen bara krafsa undan täckmaterialet, plocka dom potatisar som är lagom stora för ett kok och sen låta plantan stå vara kvar och småpotatisarna fortsätter att växa vidare. På så sätt så kan man skörda från samma planta flera gånger, smart va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar