2017-09-07

Vad gör man av alla tomater?

Tomaterna mognar i odlingstunneln och vi äter och äter och plockar in hela tiden.

Jag har skördat och fryst in en omgång förra veckan och nu var det dags igen.
Den här gången blev det 5,4 kg tomater och förra gången över 2 kg.

Det är så lyxigt att gå och plocka av dom röda mogna tomaterna och se att det hänger massor med gröna kvar som även dom ska bli röda goda tomater.

Om det blir så att dom inte hinner mogna innan frosten kommer, så får vi plocka in dom och göra andra saker som marmelad bl.a. Det finns massor av recept att testa på nätet....spännande!
Man kan även låta dom ligga ljust i ett fönster, så eftermognar många. I år har jag även odlat en tomat som heter Princip Bolognes. Det är en sort som går att lagra inne utan att den blir mjuk och övermogen långt in i december. Ska testa om det hänger några kvar när allt ska plockas ner.


Det blir mycket att hacka, väga och lägga i plastpåsar av 5 kg tomater, men det är det värt.
Jag lägger ca 450 gr i varje påse, så det på ett ungefär ska motsvara en konservburk av "krossade tomater".


Det blev 12 st påsar. Dom ska nu frysas in och kan sen användas i maträtter istället för "krossade tomater" på burk.

De frysta tomaterna kan man även ta fram och göra en härlig tomatsås med massor av vitlök, lök och kryddor i när man har tid över.
Det är väldig behändigt att göra så här med tomaterna som mognat, när man inte orkar ta tag i allt efter jobbet. Tomaterna måste ju tas reda på och genom att frysa dom så kan jag göra det i vinter när det kanske finns tid, ork och lust till att testa något spännande recept. Annars får dom duga som dom är i en köttfärssås, lasagne, gryta mm mm.

Nu tar det väl några dagar innan nästa skörd är på gång... Lyxigt!!!!

Dom små busktomaterna som jag har växer på frilandet mognar också nu för fullt. Klippte av alla blad även på dom i helgen så ljuset når tomaterna och dom mognar snabbare. Dom tomaterna har vi som snacks när vi är ute i trädgården. Så det blir nog inget kvar att lagra och ta hand om...

Nästa år ska jag att även odla stora tomater som kräver stöd på friland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar