Hoppsan!
Såg att det fanns 5kg tomater i frysen!! Nu är det dags att börja göra sig av med sådant som sparades och ibland till och med glömts bort och som ligger längst ner i boxen. Snar kommer det att grönska igen och då blir det mer tomater att äta och göra av med.
Jag hittade ett recept och tog upp alla påsar och kokade ketchup på allt.
Hittade ett recept som det var vitlök och chili och det är ju precis det jag odlar mest, perfekt. Upp med allt och ner i stora syltkitteln.
Nu ska glasburkar steriliseras i ugnen (100 grader i ca 30 min), sen ska allt tappas upp.
Recept:
Tomatketchup med chili och vitlök
1,2 kilo färska
kvisttomater (5 kg, frysta tomater)
1 röd chili (4-5
st. med kärnor)
1 vitlöksklyfta (8 st. hackade med skal)
3 msk rapsolja (12 msk)
2 msk rödvinsvinäger (8 msk)
3 tsk salt (12 tsk)
svartpeppar (grovmalet efter smak)
knappt 1 dl råsocker (ca 4 dl råsocker)
1 msk tomatpuré (4 msk)
1. Skär
tomaterna i mindre bitar. Släng den hårda biten i mitten. Hacka vitlöken. Ta
bort fröna från chilin och skär den i bitar. Koka upp tomat, vitlök, chili,
rapsolja, vinäger, salt och peppar i en kastrull. Koka utan lock i ca 30
minuter.
2. Mixa tomatröran med en stavmixer.
Sila den och häll över i en annan kastrull.
3. Tillsätt råsocker och tomatpuré.
Koka upp och låt sedan småputtra tills du får den konsistens du vill ha. Min
kokade i ca 2 timmar.
4. Häll över i en ren glasburk och
förvara i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar