2017-11-25

Vintersådd

Tiden bara rinner iväg och nu är snart även november månad slut.

Min tid har varit väldigt begränsad den sista månaden eftersom jag behövt lägga min tid på privata saker som tar mycket kraft och tid.

Men nu har mycket löst sig och idag kände jag lust igen att gå ut i trädgården och börja planera för min odling.

Jag vill ju som ni vet odla så vi har grönsaker att äta långt in på höst och vinter och då krävs en planering för när- vart- och hur jag ska så.

I tunnelväxthuset växer det fortfarande, fast det några dagar varit minusgrader. Eftersom tunneln inte har någon uppvärmning så blir där lika kallt nattetid som utomhus, men på dagarna blir det varmare än ute. Vissa nätter har temperaturen varit nere på -6 grader och vi har även haft rejält med snö, men nu har den försvunnit igen och det är plusgrader ute.  
Men grönsakerna som jag tidigare grävde upp och flyttade in i tunneln verkar trivas bra och vi går regelbundet ut och hämtar in purjolök, kål, sallad mm därifrån.
 


För ca en månad sen sådde jag  morötter och dill mm i tunneln. Jag hoppas det ska ge tidig skörd i mars/ april och idag var det dags att så ute i två av pallkragarna som jag tidigare förberett för vintersådd.

Jorden var delvis frusen och inte så lätt att så i. Jag försökte med spade att hacka och bearbeta den men det blev inte bra. Stora frusna jordklumpar är inte lätt att göra sårader av....
Så jag blev tvungen att hämta en påse med köpejord som jag bunkrat och som legat varmt i tvättstugan. En säck fick räcka för två pallkragar och nu gick det lättare att dra upp rader, så och sen täcka över....

Det är viktigt att markera vad som såtts och jag använder mig av  plastetiketter, som jag klippt av  plastlock som inte används längre.


 
 
 Dill, morot, palsternacka, spenat, persilja planerades idag i två pallkragar.


 
Kompostgaller lägger jag över, så att inga djur (tama som vilda) ska kunna komma åt och krafsa upp  sådden. Vattnade inte eftersom det kommer regna och även bli snö så småningom.
Nu får fröna ligga och vänta på den perfekta förutsättningar för dom att gro.

I mars kommer jag att lägga över lock på pallkragarna som vi snickrat ihop och spänt byggplast över. Då kommer det bli som ett litet drivhus i pallkragarna och skörden blir tidigare.

 
När jag nu äntligen var ute i trädgården igen, så måste jag kolla hur palsternackan mådde.
Palsternacka är svår att förvara och den mår bäst av att få stå kvar i jorden, även fast jorden är frusen.
Jag grävde upp tre stycken och dom smakade ljuvligt till kvällsmaten.

 
Det här är Kinesisk kål och Pak Choi som växer på friland under en vanlig fiberduk. Dom har hittills klarat av kylan och är väldigt fräscha, jag trodde inte at dom skulle klara av frosten så bra.

 
 Grönkålen är bara så helt sjukt vacker och god....


Persiljan är väldigt frosttålig och helt underbar att plocka in och äta av.

Det var lite kort om min trädgård nu i november, idag är det en månad kvar till julafton och vi får se hur det ser ut då...
Ha det gott!!

2017-10-29

Fetaostfyllda färsbollar

Vi måste göra något gott av den fina råvaran vi har i frysen....dvs, älg- och rådjursfärs.
Visst är det en lyx att ha det i frysen, men det är inte gratis. Mycket pengar läggs ner i i både det ena och andra när det gäller jakt.............. men sluttjatat om det....

Ikväll lagade vi fetaostfyllda färsbiffar. Det finns ett grekiskt namn på rätten, men den är ändå inte lik den vi gör...
Vi använde ett vanligt recept för köttfärs, men la sen till grönsaker från vårt trädgårdsland.

Vi blandade 500 g rådjursfärs, 1 kg älgfärs och 1 kg blandfärs i en stor bunke. Blandfärsen behövs eftersom viltfärsen är så mager och köttbullarna då blir torra. Det blandades sen ihop med 5 st ägg, gul lök, salt och peppar efter smak, vi stekte sen en provbiff för att smaka om det behövdes mera kryddor.

Sen tänkte vi att vi även skulle ha med lite från grönsakslandet, så jag hämtade in några purjolökar från tunneln.  Dom finhackades och blandades i, även grönkål och purpurkål hämtades in.  Mittnerven på kålen skars bort och grönkålen finhackades och blandades sen ner i skålen. 
Även massor av vitlök och chili, hackades och blandades ner i köttfärssmeten.
Sen fick J-O köra ner händerna och blanda väl.





Fetaost skulle vi ha i biffarna och vi skar små kuber ca 1cm stora.


 Rullade sen rejäla bullar som vi tryckte ner en fetaostbit i och sen förslöt.

Stekte dem sen så dom fick  lite stekyta yta och la dom sen i en långpanna, 200 grader i ugnen.
Vartefter vi trillade flera fylldes långpannan på. När all färsen var slut, fick dom sen eftersteka i ugnen tills dom var genomgräddade. Vi använder oss av  en stekpanna i gjutjärn, eftersom sådana stekpannor eller grytor tillför järn åt maten som bereds i dom. Enkelt och praktiskt!


Vi gör alltid köttbullar i ugnen eftersom det är så smidigt och man kan göra mycket åt gången. Köttbullar kan annars vara ganska tröttsamt att steka då stekpannan ska skakas och skakas hela tiden.

Vi åt dom med pasta den här gången men en god svampsås till, men potatis och lingonsylt är inte heller fel.
Ha det så gott!

2017-10-25

Plantera vitlök

Nu när det är ca 5 grader på dagarna och minusgrader ibland på nätterna,  är det dags att planera för vitlöksodlingen.

I helgen som var fick vi två sköna höstdagar med sol och vackert väder.
Vi passade på att bege oss till skogen tidigt på lördagsmorgonen för att plocka lite mer trattkantareller, inte för att vi behöver mer nu men det är så skönt i skogen. Att bara gå och strosa är underbart, nu blev det ju inte så mycket gå eftersom det är så vansinnigt mycket trattkantareller. Det blev att ta ngr steg, sätta sig ner och plocka, ta ngr steg...osv.
Det hade varit minusgrader på natten så svampen gick att lätt bara bryta av och lägga ner i korgen.

Väl hemma igen och när svampen lagts ut på ett påslakan i ett av rummen för att torka, gick jag ut i trädgården.
Nu ska vitlöken ner i jorden....

Hade beställt två sorter i år från Klostra , 5 lökar Thermidrom  och 6 lökar Flavor. Dom sorterna ska var härdiga för vårt klimat.
Förra året beställde jag alldeles för många lökar, men det var tur eftersom den ena sorten blev stressad och började utveckla smålökar på stjälken. När det händer växer inte löken under jorden mer och blir inte alls så stora som man vill. Likaså blir den omöjlig att fläta, stjälken blir väldigt hård och inte alls böjbar.
Vitlöken gör så när det blir stora växlingar i vädret och det här året har vädret verkligen varit udda.

Varje lök har ca 10-15 klyftor, så jag räknade med att det gick åt 4 stycken lökar i varje pallkrage. Nu sätter jag dom tätare än det rekommenderas, men jag vill ju få ner dom.
Dom kan vara lite svårt att får bort det yttersta skalet på löken, men om man blöter händerna lite så går det lätt att få bort. Sen är det bara att dela upp klyftorna.




Pallkragarna har jag förberett med organiskt material i botten, gödsel och sen jord. Läste att vitlök vill ha fosfor så jag har även myllat ner aska från vår pannan i jorden.


Sen borrar jag ner små hål, ca 5 cm och med 10-15 cm mellanrum. Efter att jag tagit bilden kom jag på att det fungerade toppen att använda ett avsågat kvastskaft för ändamålet när jag gjorde hålen.


När jag borrat en rad med hål är det sen dags att sätta ner löken. Rotsidan ska ner först och sen täcka över med jord.
Efter att alla lök var nere i jorden i både pallkragarna och på friland så täckte jag med ensilage och löv. Lag kompostgaller över så inga djur eller fåglar ska kunna gräva upp lökarna.



 Nu är det bara att vänta tills i vår och när dom börja växa upp bland löven, kan man börja gödsla med kissvatten (urin + vatten) eller nässelvatten som innehåller mycket kväve. För då vill dom ha mycket näring. När blasten sen börjar gulna i slutet av juli nästa år är det dags att ta upp dom, torka dom i solen och sen göra ngr vackra vitlöksflätor, eller klippa av blasten några centimeter från löken och förvara dom torrt inomhus. Men innan dess kan man norpa lite av blasten när den är grön och äta på smörgås eller i en sallad, otroligt gott! Men ta inte för många från varje planta, dom behöver sin blast för att utveckla stora lökar.

Vi får se hur länge årets vitlöksskörd räcker, men nu är i alla fall nästa års ner i jorden och  det finns inget godare än egenodlad lök.
Den är mycket mildare i smaken och framför allt färsk och ekologisk!

Läs mer om vitlök här.

2017-10-09

Höst, regn och blåst

Nu känns det verkligen att hösten är här. Vädret i helgen var i och för sig skönt att jobba i, men det var kallt, blött och blåsigt.
Tagetesrabatten kämpar på i oktober.

Varje höst så förbereder jag pallkragarna inför vintern och den kommande våren, genom att gräva ur mer än hälften av jorden och sen packa i ensilage och löv. Därefter hoppar jag ner i pallkragen och trampar ner så det packas ordentligt. Jag lägger även på grönt avfall som ligger i komposten och även kaffesump om det finns.
När det är klart skopar jag sen tillbaka jorden igen och sen är det klart. Men i år har jag även ett moment till, inplastning!

Pallkragarna står på en väldigt kuperad mark och jag märkte i somras när jag vattnade, att det rann ut i kanten mellan den undre och övre kragen. Nu plastat jag insidan på dom pallkragar vartefter jag gräver ur dom. Tror det kommer att funka bra, och luften kommer upp emellan plasten och träet så det inte blir kondens som får trät att ruttna.

Det är ett slitigt jobb och hittills har jag fem stycken klara, då återstår det tre stycken som jag får ta när tillfälle bjuds.

Även odlingstunneln har fått sig en research. Alla tomatplantor är nu borttagna och nerklippta. Tomater gröna och röda är inplockade och sorterade i backar. Det står tomater överallt känns det som och jag kokar tomatsås av dom när jag hinner på kvällarna.
Skeletten av alla tomatplantor ser dystert ut, men va dom har levererat.


Testade i helgen ytterligare en recept på tomatsås. Jag delade dom på hälften och la dom i en långpanna ugnen ca 120 grader. När dom såg klara ut och det luktade himmelskt gott ca 30-40 minuter tog jag ut dom. Rev sen den sista squashen som jag plockat in och blandade rivet i tomatröran tillsammans med vitlök och grovmalen svartpeppar. Det blev mycket vätska från squashen och det fick stå och småputtra på spisen i en stor kastrull hela kvällen på svag värme.

I tunneln har nu ca 20 plantor av purjolök flyttats in och kål som planterades i slutet av juli. Dom kommer vi att äta av i vinter när inget finns kvar att skörda ute på landet. Mysigt att pulsa ner i snön till tunneln i vinter och hämta in grönsaker!!
Men just nu är det väldigt mycket som finns kvar och jag tror dom klarar någon frostnatt.

Har förberett med fiberdukar och lock för pallkragen inne i tunneln, som kommer läggas över allt när det blir minusgrader.
Tunneln är ouppvärmd och det bli lika kallt inne i den nattetid som utomhus. Men på dagarna värms den upp när solen skiner och då blir det behagligt där inne.
Purjolök och kål växer nu där tomaterna tidigare stod. 

Purjo- och kållandet ute i täckodlingen.
Vi hann även med en sväng i skogen den här helgen. Både J-O och jag älskar att plocka svamp och bär och när frysen sen är fullproppad med alla godsaker, känner man sig rik.

För två veckor sen när vi var ut för att se om trattkantarellerna var stora nog att plocka, hittade vi istället gul kantarell och några små trattisar. Inte dumt det heller att hitta gulingar.....

Nu två veckor senare med en hel del regn och även sol, borde de har växt till sig, mycket riktigt!

Vi plockad och plockade, det fanns överallt.... Hällde ut all svamp på ett påslakan när vi kom hem, där får dom nu ligga och torka några veckor. När dom är knastertorra, mixar jag dom till ett pulver. Det pulvret är underbart gott att krydda med och  att förstärka svampsmaken i grytor och såser. Men det behövs mycket svamp för få en burk pulver, så det blir flera vändor i skogen.

Vill avsluta inlägget med en vacker bild på ett savojkålshuvud som jag skördade och som vi åt med god aptit. Det går inte att jämföra smaken på ett egenodlat med dom man köper i affären. Helt underbart gott.

Nu kommer det en vecka med jakt och då får trädgården vänta ett tag. Vi hörs!

2017-10-03

Sqaush

I år när vår och sommar varit kallare än normalt blir allt försenat, som squashen t.ex.
Förra året var den redan ätbar i juli och vi grillade, rev och åt den i alla möjliga rätter. Men i år som sagt så har den inte börjat bli klar förrns nu. Då blir det lite panik, för man vill ju inte att det man odlar ska bli förstört och snart kommer väl första frostnatten och då vet jag att squash som innehåller så mycket vatten skulle duka under redan första natten.

Jag sådde i år flera olika sorters squash, men det blev bara den runda som tog sig. Den traditionella avlånga fick ingen fart och la av. Synd för jag gillar den mest.
Men den runda har växt på bra i täckodlingen och jag läste på "Skillnadens trädgårds" blogg att man kunde riva och frysa in den. Toppen!!!!
Nu kan vi använda den i vinter i olika grytor, köttfärssås, lasagne mm det är bara fantasin som sätter gränser.
Mitt kök när jag är i mitt esse, rörigt med andra ord.
 Jag börjar med att dela dom och ta ut kärnorna. Det går väldigt lätt att ta ur fröhuset om man använder en sked.   Upptäckte att det var mycket  lättare att skala dom när jag delat dom i fyra delar. Man fick bättre grepp om dom då.
Vill man odla samma sort nästa år, så är det smart att spara några kärnor som man kan torka och spara till våren.

 När det är gjort delar jag dom i lagom stora bitar som passar i matberedaren med insatsen för grov rivning. På bilden ovan har jag ännu inte delat dom i mindre bitar.



Lägger rivet i en bunke och saltar, det brukar räcka med 1-2 tsk för en stor bunke. Saltet gör så att vätskan i squashen dras ur. Låter det sen stå och dra i ca 20 minuter, rör om några gånger så att saltet fördelas.

För att se om det är klart så drar jag rivet åt sidan så jag ser botten på bunken och när det börjar bli vått i botten börjar jag "krama", ungefär som att krama en snöboll. Lägger det jag kramat ur i ett durkslag så att ytterligare vätska kan rinna ur.

Det blir en hel del vätska som dragits ut mha. saltet
När allt är färdigkramat så packar jag squash-rivet i påsar, ca 500 gr/ påse. Att platta ut påsarna är praktiskt eftersom det tar mindre plats i frysen och sen tinar dom också mycket snabbare när man behöver dom, (det brukar jag även göra med köttfärs när jag fryser in).

Lägger sen påsarna i en större påse och etiketten i den yttersta påsen, på så vis behövs det bara en etikett och den kommer heller inte att ramla av i frysen. På etiketten skriver jag också vikten på påsarna så det är lätt att plocka upp så mycket man behöver.


Nu är det bara att packa in dom i frysen tillsammans med andra grönsaker vi ska äta av i vinter.
Ha det gott!

2017-09-26

Kålrot

Vad gör man när man inte hinner äta upp kålrötterna man planterat och som växer med raketfart just nu???

Jag tar med färsk kålrot varje dag till jobbet som jag tärnat och sitter varje kafferast och knaprar. Dom är underbart milda och goda, går absolut inte att jämföra med sådana rötter man köper i affären.
Vi har gjort rotmos och använder dom flitigt i rotsakspytt, men nu hinner vi inte konsumera allt....vilket underbart problem, eller hur?

Igår när vi som vanligt gick ut i landen för att kolla vad vi skulle äta till kvällsmat, så såg jag dom tre kålrötterna som fanns kvar och tänkte, nu ska jag förvälla dom och styckfrysa in dom.

 Jag tog in två stycken och den ena som ni ser var gigantiskt, den andra mer normal. Den tredje fick vara kvar, för den vill jag mumsa på färsk.




 Jag var tvungen att väga den och som ni ser vägde den 4029 gram. Det var inte lätt att dela den och JO fick rycka in med mer muskelkraft. Men den hade hållit sig fin och var inte träig eller maskäten.

Bägge rötterna skalades och  tärnades upp i små bitar, jag förvällde sen bitarna i kokande saltat vatten ca 5 min. Det är inte meningen att dom ska bli genomkokta och mjuka, utan jag vill behålla spänsten i dom.

La dom sen i kallt vatten och lät dom sen rinna av i durkslag. Tre plåtar klädde jag med bakplåtspapper och fördelade sen bitarna så dom inte låg över varandra.
In i frysen med dom och när dom sen är hårda kommer jag att lägga dom i lagom stora plastpåsar.

Min tanke är att i vinter kunna ta upp exakt så många som kommer att gå åt i ngn maträtt som vi vill ha kålrot i.

2017-09-22

Löven börjar gulna

Nu märker man på mornarna att hösten är på väg. Mörkt, kyligt och fuktigt är det ibland när jag beger mig till jobbet 6.30. Temperaturen har vissa nätter varit nere på bara 2 grader.
Men det är en underbart skön luft att andas och jag gillar verkligen hösten också.

I trädgården hinner jag inte med så mycket på vardagarna nu när semestern är slut och vardagen med heltidsjobb och träning, tar stor del av min tid. Det blir till att bunta ihop trädgårdsjobben till lördag och söndag.
Jag skriver små "att göra lappar" som jag sen prickar av vartefter det blir klart. Det brukar funka bra och hittills har allt blivit gjort.

Kållandet har blivit av med nätet och det är så vackert nu när man ser att den kan bre ut sig i alla sin prakt.


Det är mycket nu som ska vinterförberedas, som t.ex. pallkragarna jag i oktober-november ska plantera vitlök i. Kommer att plantera den när det är ca 5 grader utomhus.
Växtplatsen är bytt till ett par andra pallkragar i år, som jag grävt ur och proppat i med gödsel och organiskt material från komposten. Sen har jag lagt över jorden igen och jämnat till.
Läste någonstans att vitlök gillade ved-aska i jorden (fosfor tror jag det va) , så jag har strött ut även det och myllat ner.
Nu väntar jag bara på leveransen från Klostra med fin sätt-vitlök som ska komma vecka 40.

Alla grönsaker som står kvar i landen har liksom nu satt fart och växer som bara den. Majrovan som jag satt sent och som jag trodde skulle ätas upp helt av bladlöss, har blivit stor och vi käkar för fullt. Det är verkligen en riktigt god rotfrukt som jag första gången sådde ifjol och som blivit favorit hos oss.

Morötterna växer också nå helt otroligt och igår när vi skulle laga en rotfruktspytt hittade jag en som var ca 7 cm i diameter. Jag har inte varit så noga med att gallra i pallkragen dom växer i, så det är väldigt olika storlekar på dom.
Dom är riktigt goda och dom som blir över kommer sen att förvaras i jordkällaren i plastbackar som jag borrat små ventilationshål i varvade med torv.
Vinterförvarande sommarmorötter på det viset förra året och dom höll sig riktigt bra. Nu i år är det sen morot (vintermorot) jag har, så då borde det bli ännu bättre.

Den tidiga potatisen är upplockat sen tidigare och ligger i torv i jordkällaren och den ser jättefin ut.

Tomaterna både ute och i odlingstunneln ska jag snart ta in, även om det mognar lite då och då. Men ljuset och värmen avtar och jag är rädd att det ska komma en frostnatt som förstör allt. Dom får mogna inne istället och en hel del recept finns som man kan använda gröna tomater i. Även göra sås och röror av dom som sen kan frysas in.

Tog i helgen in massor av mogna röda tomater och hackade upp. En hel syltkittel blev det.


Blandade dom med vitlök och gul lök som sen fick småkoka i flera timmar.


 Sen mixade jag allt och fick en fin slät sås som vi kan använda i olika maträtter. Det hade reducerats ner så bara halva volymen var kvar, men alla smaker blev mer koncentrerade.


Förpackade sen allt i påsar på ca 500g och stoppade i frysen. 

Nu till helgen blir det kålrotens tur att frysas. Jag kommer att skala och hacka upp den i cm-stora bitar som jag förväller och sen styckfryser. När dom är frysta lägger jag sen ner dom i påsar, då är det enkelt att bara ta upp så mycket man vill ha och lägga i en gryta, pytt eller ngn annan maträtt.




2017-09-07

Vad gör man av alla tomater?

Tomaterna mognar i odlingstunneln och vi äter och äter och plockar in hela tiden.

Jag har skördat och fryst in en omgång förra veckan och nu var det dags igen.
Den här gången blev det 5,4 kg tomater och förra gången över 2 kg.

Det är så lyxigt att gå och plocka av dom röda mogna tomaterna och se att det hänger massor med gröna kvar som även dom ska bli röda goda tomater.

Om det blir så att dom inte hinner mogna innan frosten kommer, så får vi plocka in dom och göra andra saker som marmelad bl.a. Det finns massor av recept att testa på nätet....spännande!
Man kan även låta dom ligga ljust i ett fönster, så eftermognar många. I år har jag även odlat en tomat som heter Princip Bolognes. Det är en sort som går att lagra inne utan att den blir mjuk och övermogen långt in i december. Ska testa om det hänger några kvar när allt ska plockas ner.


Det blir mycket att hacka, väga och lägga i plastpåsar av 5 kg tomater, men det är det värt.
Jag lägger ca 450 gr i varje påse, så det på ett ungefär ska motsvara en konservburk av "krossade tomater".


Det blev 12 st påsar. Dom ska nu frysas in och kan sen användas i maträtter istället för "krossade tomater" på burk.

De frysta tomaterna kan man även ta fram och göra en härlig tomatsås med massor av vitlök, lök och kryddor i när man har tid över.
Det är väldig behändigt att göra så här med tomaterna som mognat, när man inte orkar ta tag i allt efter jobbet. Tomaterna måste ju tas reda på och genom att frysa dom så kan jag göra det i vinter när det kanske finns tid, ork och lust till att testa något spännande recept. Annars får dom duga som dom är i en köttfärssås, lasagne, gryta mm mm.

Nu tar det väl några dagar innan nästa skörd är på gång... Lyxigt!!!!

Dom små busktomaterna som jag har växer på frilandet mognar också nu för fullt. Klippte av alla blad även på dom i helgen så ljuset når tomaterna och dom mognar snabbare. Dom tomaterna har vi som snacks när vi är ute i trädgården. Så det blir nog inget kvar att lagra och ta hand om...

Nästa år ska jag att även odla stora tomater som kräver stöd på friland.

2017-09-03

Vinterförberedelse av landen

Nu när hösten närmar sig är det dags att vinterförbereda landen, med gödsel och andra gosaker.

Tidigare har här växt bl.a.potatis, men den är upplockad och ligger i lådor i jordkällaren. Potatisen är varvad med torv och ligger packade i många lager, vi får se hur länge den håller. Det är nämligen tidig potatis och vi hann inte äta upp allt innan det var dags att plocka upp dom ur landet.

Jag började med att ta bort det översta lagret av ensilage på bäddarna och la sen på hästdynga blandad med jord, som vi fått hämta hos en bonde.
Täckte sen bäddarna med tidningar som jag hade blött upp med vatten i en balja. Tjocka lager.... så att kvickrot, maskros, tistel och annat ogräs ska kvävas och inte få så lätt att växa nästa år.

 
Det går åt många tidningar men jag samlar på mig på jobbet och bland vänner, så jag hade säkert 15 kassar som stod i mitt förråd. Nu börjar det ta slut, men jag samlar vidare så det finns när det är dags att börja med pallkragarna.


 
Upptäckte att jag slarvat när jag tog upp potatisen tidigare. Hittade många som låg i ensligaget och  vi gjorde klyftpotatis av till kvällsmaten, riktigt gott fast det var tidig potatis.
Därefter toppade jag med ensilage.
  

 
Det tog några timmar och ryggen värkte en del, men jag blev nöjd med resultatet.
Mellan bäddarna ska det sen täckas med markväg och flis. Flisen gör vi av alla grenar som ramlar ner. Vi köpte för några år sen en flis- och kvistkvarn som ger fint flis att och som nu kom till användning. Hade en säck kvar så det blir till att mala mer nu så alla gångar blir täckta innan snön kommer.

 
 Sen var det dags att göra samma sak med hallonlanden och svartvinbärsbuskarna.

 
Landet där löken växt skulle även det få en skönt täcke. Men det landet är inte täckodlat från början utan är ett vanligt land som jag börjat täcka för ca 3 år sen.

När jag grävt upp all lök,  jobbade jag igen landet med grepen och grävde sen ett dike mitt i landet, ca 2 dm djupt. Där hällde jag i bokashi som var färdigfermenterad + kompost, gamla stjälkar och annat  organiskt material. Trampade  ner allt och täckte sen  jorden med gamla löv som stått i en plastsäck sen förra året. Det bli god mask-mat! Avslutade med att åter täcka med ensilage.
Det blev många vändor till ensilagebalen med skottkärran innan allt var täckt.

Nu är dom stora landen vinterklara och det känns bra.
Nu är det bara pallkragarnas tur, men där växer det fortfarande grönt, så det får vänta. Det är skönt att få vila lite också.

2017-09-01

Tomater, tomater, tomater...

Nu mognar tomaterna och andra grönsaker med en sån fart att vi inte hinner med att äta upp dom.
Vi äter tomater varje gång vi är ute i tunneln och på friland, men hinner inte äta allt som är moget.

Idag klippte jag bort alla blad på plantorna som växer i tunneln, bara för att energin från plantan ska riktas till att tomaterna ska mogna istället för att bladen ska växa.
Det ser ganska trist ut, men jag hoppas nu att så många tomater som möjligt hinner bli röda innan frosten och kylan kommer.


Panoramabild på odlingstunneln
Efter att jag tog bilden ovan så plockade jag av mogna tomater, det blev en hel stor påse.

Min tanke blev som ni nog förstår....vad ska jag göra av alla dessa tomater????

En hel påse med tomater (vinflaskan är en ljusstake om någon undrar)...


Som ni läst tidigare i mina inlägg så följer jag Sara Bäckmo´s blogg "Skillnadens trädgård" och har där fått mycket av min inspiration att odla.
Hon skrev tidigare ett blogginlägg om att man kunde göra en "snålröra". En blandning av tomat, squash och lök, se länk här. Den ska jag nu testa att göra...

Grönsaker förutom gurkan som ska bli "snålröra"
Innan jag gick in med hela påsen av tomater, plockade jag med mig två squash och lök. Nu ska jag också göra en snålröra.
Snålröran som står i ugnen.
 Men alla tomater gick inte åt i snålröran....vad gör jag då????

Sara....hon har alltid lösningar...man kan frysa tomater.
Så jag satt igång att hacka upp dom som var kvar i påsen och la 500gr i varje påse...det blev fyra stycken påsar (2kg).
Det blir perfekt att ha istället för krossade tomater i vinter i olika maträtter.